JEAN SCHOOL: ONS VERHAAL

Amsterdam heeft de grootste dichtheid aan denimmerken ter wereld. Nederlandse merken als G-Star RAW, Denham, KOI en Scotch & Soda zijn bekend over de hele wereld. Brands als Tommy Hilfiger en Calvin Klein hebben hun hoofdkantoren in Amsterdam. Er is dan ook een constante vraag naar denimtalent in Nederland of Nederlands talent wereldwijd.

In 2012 openden in Amsterdam de deuren van de eerste en enige Jean School ter wereld. Een opleiding waar jonge, creatieve en gedreven mensen het vakmanschap van denim design en development leren. En daarmee uitzicht hebben op een job letterlijk overal ter wereld.

De Jean School is een initiatief van James Veenhoff (voormalig directeur en initiatiefnemer van de Amsterdam Fashion Week) en Mariette Hoitink (eigenaar HTNK Fashion recruitment & consultancy). In 2009 zijn Veenhoff en Hoitink gestart met de stichting House of Denim, een platform voor vakmanschap en vernieuwing in de denimbranche. Onderwijs is voor innovatie een cruciaal onderdeel, maar er bleek nergens ter wereld een jeans-opleiding.

Daarom werd het ROC van Amsterdam benaderd om een pilot op te starten voor een goede denimopleiding. In samenwerking met een aantal leidende jeansmerken en andere experts uit de industrie werd geïnventariseerd aan welke kennis behoefte was en waaruit het curriculum voor de opleiding moest bestaan.
In 2012 opende de Jean School haar deuren. Pers wereldwijd schreef over deze opleiding die uniek is in haar soort. In 2015 rondde de eerste lichting denim developers de driejarige opleiding af.

Sinds kort biedt de Jean School in samenwerking met House of Denim naast de Nederlandse opleiding een eenjarige Engelstalige opleiding (Jean School International Course) die speciaal ontwikkeld is voor buitenlandse studenten en scholieren met minimaal een havodiploma.

ONZE FOCUS: WAT KUN JE VERWACHTEN VAN JEAN SCHOOL

INNOVATIE

Door samenwerking met hoogstaande weverijen, wasserijen en fabrikanten ben je altijd op de hoogte van innovatie in de jeanswereld.

DUURZAAMHEID

De Jean School gelooft in ‘a brighter blue’. Door kennis van proces en techniek kan meer duurzaam geproduceerd worden. Bij alles wat je leert speelt duurzaamheid een rol.

HISTORIE

De geschiedenis van jeans gaat al terug naar de negentiende eeuw. Bij de Jean School leer je over de geschiedenis en over echte denim-klassiekers. In Denim City hebben we een archief tot onze beschikking waarin historische jeansstukken bestudeerd en onderzocht kunnen worden.

VAKMANSCHAP

Voor het begrijpen waaraan een goed denimontwerp moet voldoen, heb je kennis van het productieproces nodig. We beginnen dus bij de basis. Je leert in het eerste jaar de naaimachine te bedienen, zodat je binnen korte tijd je eerste eigen jeans maakt.

DE OPLEIDING

Op de Jean School word je opgeleid om aan de slag te kunnen op ontwerp- en productieafdelingen van denimweverijen, -wasserijen, -fabrikanten, denim brands en retailers.

DRIEJARIGE opleiding

Wie opgeleid wordt bij de Jean School, gaat aan de slag met merken en professionals uit de denimbranche, bezoekt de Amsterdam Denim Days die ieder jaar in april plaatsvinden, werkt mee aan de internationale –invitation only – stoffenbeurs Kingpins Show en maakt de Global Denim Awards mee die ieder jaar in Amsterdam worden uitgereikt. Misschien ben je bij de laatste wel een van de toekomstige deelnemers.
Daarnaast heeft Amsterdam zijn eigen Denim City, de eerste denim-innovatiecampus, in de Hallen in Amsterdam, waar kennis, innovatie en professionals uit de denimwereld samenkomen. Een plek waar ook de Jean School onderdeel van uit maakt; hier krijg je les in het Blue Lab en denimatelier en het is de locatie waar de Jean School International Course wordt gegeven.

De opleiding werkt nauw samen met vrijwel alle internationale denimmerken en de beste internationale weverijen en fabrieken. De Jean School sluit hierdoor naadloos aan op de arbeidsmarkt.
Door de gastcolleges en projecten met professionals uit het denimvak ben je als student altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, innovaties en duurzame oplossingen binnen het vakgebied.
Als je de Jean School afrondt, ontvang je een algemeen diploma ‘Fashion design, junior stylist’ (mbo niveau 4) en heb je als specialisatie denim.

DOWNLOAD DE BROCHURE

1 YEAR COURSE

Jean School International Course is een initiatief van ROC van Amsterdam, House of Denim, in samenwerking met grote, internationale spelers uit de denim- & mode-industrie. De Jean School International Course is gevestigd in Denim City. Een unieke innovatieve campus in De Hallen in Amsterdam-West waar zich ook het Blue lab, een wasserij en het denimarchief bevinden.

De internationale opleiding van een jaar is bedoeld voor iedereen die zich graag wil specialiseren in denim. In een jaar word je opgeleid tot denim developer of ontwerper.
De opleiding richt zich op de technische en praktijkgerichte elementen van het vak. Binnen een jaar weet je hoe je een ontwerp kunt omzetten in een verkoopbaar product: van patroontekenen tot de verschillende stiktechnieken voor denim. Leer je hoe jeans geweven en gewassen wordt en krijg je praktijkles in Denim City in de Hallen in Amsterdam. In dit jaar krijg je lessen en opdrachten van professionals werkzaam bij gerenommeerde denimmerken.

In de opleiding ligt de nadruk op vakmanschap en duurzaamheid in alle stappen binnen het proces.

HOE SCHRIJF JE JE IN?