JEAN SCHOOL: ONS VERHAAL

Amsterdam heeft de grootste dichtheid aan denimmerken ter wereld. Nederlandse merken als G-Star RAW, Denham, KOI en Scotch & Soda zijn bekend over de hele wereld. Brands als Tommy Hilfiger en Calvin Klein hebben hun hoofdkantoren in Amsterdam. Er is dan ook een constante vraag naar denimtalent in Nederland of Nederlands talent wereldwijd.

In 2012 openden in Amsterdam de deuren van de eerste en enige Jean School ter wereld. Een opleiding waar jonge, creatieve en gedreven mensen het vakmanschap van denim design en development leren. En daarmee uitzicht hebben op een job letterlijk overal ter wereld. Inmiddels heeft Jean School als enige mode-opleiding in Nederland een plek in de Top 100 Fashion Schools wereldwijd.

Jean School is een initiatief van James Veenhoff (voormalig directeur en initiatiefnemer van de Amsterdam Fashion Week) en Mariette Hoitink (eigenaar HTNK Fashion recruitment & consultancy). In 2009 zijn Veenhoff en Hoitink gestart met de stichting House of Denim, een platform voor vakmanschap en vernieuwing in de denimbranche. Onderwijs is voor innovatie een cruciaal onderdeel, maar er bleek nergens ter wereld een jeans-opleiding.

Het ROC van Amsterdam kwam aan boord voor het opzetten van een goede denimopleiding. In samenwerking met leidende jeansmerken en experts uit de industrie werd geïnventariseerd aan welke kennis behoefte was en waaruit het curriculum voor de opleiding moest bestaan.
In 2012 opende de Jean School haar deuren. Pers wereldwijd schreef over deze opleiding die uniek is in haar soort. In 2015 rondde de eerste lichting denim developers de driejarige opleiding af. Inmiddels volgden vele studenten hun voorbeeld.

Jean School biedt naast de 3-jarige opleiding ook een eenjarige Engelstalige opleiding: Jean School International Course. Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor buitenlandse studenten en scholieren met minimaal een havo diploma.

Nieuw in 2020 is de ontwikkeling van het mbo-certificaat, waarmee in de nabije toekomst ook beroeps-gerelateerde delen van de opleiding modulair kunnen worden gevolgd door mensen die al werkzaam zijn in de mode- of retailbranche. Zo zorgt Jean School continu voor een goede aansluiting op de arbeidsmarkt.

ONZE FOCUS: WAT KUN JE VERWACHTEN VAN JEAN SCHOOL

INNOVATIE

Door samenwerking met hoogstaande weverijen, wasserijen en fabrikanten ben je altijd op de hoogte van innovatie in de jeanswereld.

DUURZAAMHEID

De Jean School gelooft in ‘a brighter blue’. Door kennis van proces en techniek kan meer duurzaam geproduceerd worden. Bij alles wat je leert speelt duurzaamheid een rol.

HISTORIE

De geschiedenis van jeans gaat al terug naar de negentiende eeuw. Bij de Jean School leer je over de geschiedenis en over echte denim-klassiekers. In Denim City hebben we een archief tot onze beschikking waarin historische jeansstukken bestudeerd en onderzocht kunnen worden.

VAKMANSCHAP

Voor het begrijpen waaraan een goed denimontwerp moet voldoen, heb je kennis van het productieproces nodig. We beginnen dus bij de basis. Je leert in het eerste jaar de naaimachine te bedienen, zodat je binnen korte tijd je eerste eigen jeans maakt.

DE OPLEIDING

Op de Jean School word je opgeleid om aan de slag te kunnen op ontwerp- en productieafdelingen van denimweverijen, -wasserijen, -fabrikanten, denim brands en retailers.

DRIEJARIGE opleiding

Wie opgeleid wordt bij de Jean School, gaat aan de slag met merken en professionals uit de denimbranche, bezoekt de Amsterdam Denim Days die ieder jaar in april plaatsvinden, werkt mee aan de internationale –invitation only – stoffenbeurs Kingpins Show en maakt de Global Denim Awards mee die ieder jaar in Amsterdam worden uitgereikt. Misschien ben je bij de laatste wel een van de toekomstige deelnemers.

Daarnaast heeft Amsterdam zijn eigen Denim City, de eerste denim-innovatiecampus, in de Hallen in Amsterdam, waar kennis, innovatie en professionals uit de denimwereld samenkomen. Een plek waar ook de Jean School onderdeel van uit maakt; hier krijg je les in het Blue Lab en denimatelier en het is de locatie waar de Jean School International Course wordt gegeven.

De opleiding werkt nauw samen met vrijwel alle internationale denimmerken en de beste internationale weverijen en fabrieken. De Jean School sluit hierdoor naadloos aan op de arbeidsmarkt. Wist je dan Jean School als enige opleiding in Nederland is genoteerd in de top 100 fashion schools wereldwijd? Met deze opleiding heb je vanaf je eerste dag een streepje voor op de rest.

Door de gastcolleges en projecten met professionals uit het denimvak ben je als student altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, innovaties en duurzame oplossingen binnen het vakgebied. Als je de Jean School afrondt, ontvang je een diploma ‘Fashion design, junior stylist’ (mbo niveau 4) en heb je als specialisatie denim. Met dit diploma kun jij je echt onderscheiden op de arbeidsmarkt.

DOWNLOAD DE BROCHURE

1 YEAR COURSE

Jean School International Course is een initiatief van ROC van Amsterdam, House of Denim, in samenwerking met grote, internationale spelers uit de denim- & mode-industrie. Je krijgt lessen in Denim City. Een unieke innovatieve campus in De Hallen in Amsterdam-West waar zich ook het Blue lab, een wasserij en het denimarchief bevinden.

De internationale opleiding van een jaar is bedoeld voor iedereen die zich graag wil specialiseren in denim. In een jaar word je opgeleid tot denim developer of ontwerper. De opleiding richt zich op de technische en praktijkgerichte elementen van het vak. Binnen een jaar weet je hoe je een ontwerp kunt omzetten in een verkoopbaar product: van patroontekenen tot de verschillende stiktechnieken voor denim. Leer je hoe jeans geweven en gewassen wordt en krijg je praktijkles in Denim City in de Hallen in Amsterdam. In dit jaar krijg je lessen en opdrachten van professionals werkzaam bij gerenommeerde denimmerken.

In de opleiding ligt de nadruk op vakmanschap en duurzaamheid in alle stappen binnen het proces.

Binnenkort bij Jean School:
In 2020 wordt gewerkt aan de introductie van het mbo-certificaat. Hiermee worden de beroeps-gerelateerde vakken van deze 1-year course ook modulair beschikbaar voor mensen die al werkzaam zijn in de fahion- of retailbranche. Wil je hier meer informatie over? Neem contact op met Jean School.

HOE SCHRIJF JE JE IN?